Staat uw antwoord er niet tussen, of is deze niet volledig? Neem gerust contact met ons op!
Bel ons: +31 (0)20 779 6701, WhatsApp ons: +31 (0)20 891 5075 (klik om direct een bericht te sturen) of stuur een e-mail: data@jamhoreca.nl

Werknemer

Als werknemer op de payroll bij JAM!.

Contracten, loonstroken & jaaropgave

Uiterlijk eind februari ontvang je jouw jaaropgave over het voorgaande jaar.

Bekijk hier onze handleiding voor de loonstrook. Let op: wij versturen jou geen loonstroken in de bijlage van de e-mail. In deze e-mail geven wij alleen aan dat deze loonstrook voor je klaarstaat in de backoffice. Op deze manier staan jouw persoonsgegevens in de meest veilige omgeving.

Dit is afhankelijk van de afspraken die jouw opdrachtgever met ons gemaakt heeft omtrent de verwerking van jouw salaris. Hierdoor kan het zijn dat je jouw loonstrook een paar dagen eerder ontvangt dan jouw salaris. In ieder geval op de dag dat jouw salaris gestort is, ontvang je ook de loonstrook. Je ontvangt jouw loonstrook niet als bijlage per e-mail. Wel ontvang je een mail waarin staat dat je kan inloggen in onze backoffce waar je al jouw loonstroken kan zien.

Zodra jij je hebt aangemeld bij JAM! En wij de contractgegevens van jouw opdrachtgever hebben ontvangen maken wij een arbeidsovereenkomst op. Deze krijg je per e-mail toegestuurd en wij verzenden ook een unieke sms-code naar jouw mobiele nummer dat je bij de inschrijving aan ons hebt gegeven. Ook ontvang je tegelijkertijd inloggegevens voor onze backoffice. Als je inlogt, zie je staan dat er een document voor jou klaarstaat om ondertekend te worden. Je kan de arbeidsovereenkomst eerst doorlezen en indien je geen vragen meer hebt, vul je de code in die je per sms hebt ontvangen. Voilá, daarmee is jouw contract digitaal ondertekend. Ben je wat minder digitaal ingesteld? Dan kan je ook altijd langskomen op ons kantoor om het contract met pen te tekenen.

Loonheffing is een heffing die je moet betalen over je loon. Deze heffing moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Iedere werkende Nederlander heeft recht op loonheffingskorting. Deze heffingskorting is een korting op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting over je loon te betalen. Als je in loondienst bent, houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting. Deze korting noemen wij de loonheffingskorting. Wil je dit aanvragen of wijzigen? Klik hier voor het formulier. Ben je scholier of student? Dan houden wij nog minder of zelfs geen loonheffing in op je loon. Daarvoor moet je wel dit formulier invullen.

Bij JAM! werken we met de CAO voor Uitzendkrachten van de ABU waarin onder andere het fasensysteem is vastgelegd. Wat is het fasensysteem? En hoe werkt het systeem precies? Puntsgewijs vertellen we u onderstaand alles wat u moet weten over het fasensysteem.

Fase A: 0-78 gewerkte weken

 • Een flexmedewerker zit in fase A tot het moment hij/ zij 78 weken gewerkt heeft. Hoeveel uren iemand werkt per week is hierbij niet van belang.
 • In deze fase mag de medewerker een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten achter elkaar krijgen.
 • Zowel de medewerker als de opdrachtgever kan op ieder moment de overeenkomst beëindigen. Beide partijen zijn op dat moment wel verplicht dit bij de payrollorganisatie te melden.
 • Zodra beide partijen instemmen met een contract voor langere periode, is ook dat mogelijk.
 • Wanneer iemand 26 weken achter elkaar niet werkt, begint de telling opnieuw.

Bron: Samenvatting cao voor Uitzendkrachten (ABU) 2017 – 2019

Fase B: de volgende 4 jaar

 • Fase B begint zodra fase A voltooid is, en de medewerker voor dezelfde payrollorganisatie blijft werken.
 • Een fase B contract betekent een overeenkomst voor een bepaalde tijd.
 • Een payrollorganisatie kan maximaal zes keer een overeenkomst voor een bepaalde tijd aanbieden gedurende een periode van vier jaar.
 • De duur van overeenkomsten mag de opdrachtgever in overleg met de payrollorganisatie zelf bepalen, zolang de maximale duur van vier jaar maar niet overschreden wordt.
 • Bij een onderbreking van de uitzendovereenkomst in fase B van zes maanden of minder, dan telt ook deze tijd gewoon mee. Zodra de onderbreking meer dan zes maanden duurt, dan begint de werknemer weer in fase A.

Bron: Samenvatting cao voor Uitzendkrachten (ABU) 2017 – 2019

Fase C: een contract voor onbepaalde tijd

 • Na fase B komt een werknemer in fase C, wat betekent dat deze persoon een contract voor onbepaalde tijd krijgt.
 • De werknemer krijgt een vast maandloon, dus meer zekerheid.

Bron: Samenvatting cao voor Uitzendkrachten (ABU) 2017 – 2019

Opgebouwde reserveringen

Ja, hiervoor stuur je een e-mail naar data@horeca.nl met jouw naam en waar je werkzaam bent. In de e-mail schrijf je hoeveel vakantiegeld je wenst op te nemen en wanneer je het wilt ontvangen.

Je bouwt 8% vakantiegeld over jouw brutoloon op. Onderaan de loonstrook zie je hoeveel je in de desbetreffende periode hebt opgebouwd en hoeveel vakantiegeld je in totaal hebt staan. Dit is een bruto bedrag.

Op het moment dat wij 1 keer per jaar jouw vakantiegeld uitbetalen, valt dit bij de belastingdienst onder het bijzonder tarief. Dit tarief is opgedeeld in diverse schalen. Deze schalen en percentages worden jaarlijks bepaald. Je kunt dit percentage bovenaan op de loonstrook zien als ‘LH. bijzonder’. Dit  percentage wordt bepaald door jouw jaarloon. Wij kunnen en mogen deze percentages niet aanpassen. Mocht je te hoog zijn ingeschaald en heb je daardoor te veel loonheffing betaald, dan kan het zijn dat je bij je aangifte geld terug ontvangt. Echter kunnen wij dit niet garanderen.

Voorbeeld: stel je ontvangt €1000,- bruto aan vakantiegeld, dan wordt er in dit geval 34.79% ingehouden aan belasting. Het resterende bedrag is jouw netto vakantiegeld. In dit geval zou dat €652,10 netto zijn.

Je kan een mail sturen aan data@jamhoreca.nl met het verzoek hoeveel vakantie-uren je op wilt nemen en in welke periode. Wij zorgen er dan voor dat jij dit uitbetaald krijgt.

Ja, iedereen die werkt bouwt vakantierechten op. Onderaan jouw loonstrook zie je hoeveel tijd je in de periode hebt opgebouwd en wat jouw totaal saldo is.

Jouw reserveringen worden maximaal een maand nadat je uit dienst bent getreden automatisch uitbetaald. Jij hoeft hier verder niks voor te doen.

Eind mei wordt het opgebouwde vakantiegeld uitgekeerd. Dit kan ook eerder gedaan worden op jouw verzoek.

Je bouwt 25 vakantiedagen op indien je fulltime werkt. Indien je minder uren dan full time werkt bouw je een evenredig deel aan vakantie op.

Pensioen

Na maximaal 26 gewerkte weken val je onder het STIPP basispensioen. De premie die je hierin opbouwt is iets lager dan die in het STIPP pluspensioen. Ook leg je bij het basispensioen zelf nog geen premie in, en bij het PLUS pensioen is dit wel het geval.

Bij het basispensioen leg je zelf nog geen premie in, dit wordt enkel gedaan door JAM!. Je ziet rechtsonderin op jouw loonstrook het gedeelte “pensioen werkgever” en “pensioen werknemer” met daarachter het bedrag. Zodra je onder de STIPP plus regeling valt, dan ga je zelf wel pensioenpremie inleggen en zal je dit terug zien als een inhouding op jouw loonstrook.

Nee, indien je bij JAM! komt te werken, val je automatisch onder de werkingssfeer van het STIPP pensioenfonds en kan je er niet voor kiezen om jouw pensioeninleg bij een ander pensioenfonds te doen.

Nee, dit is niet mogelijk bij STIPP. De percentages hiervoor staan vast.

Je bouwt pensioen op bij STIPP. Bekijk hier de website voor meer informatie.

Dit is afhankelijk van jouw individuele situatie. In de basis is het zo dat je na 26 gewerkte weken pensioen gaat opbouwen. Je moet wel 21 jaar of ouder zijn. Na 26 weken tot en met 78 gewerkte weken val je onder het STIPP basis pensioen. Hierin leg je zelf nog geen premie in, maar doet JAM! dit. Na 78 gewerkte weken ga je zelf ook een deel voor jouw pensioen inleggen.

Payroll & CAO

Als je naar www.abu.nl gaat kan je meer informatie vinden. Op de pagina www.abu.nl/cao vind je de gehele cao tekst en de cao in samenvatting. Ook is er een app te downloaden.

Zodra je bij JAM! in dienst komt val je onder de ABU cao. Jouw beloning, dus onder andere de hoogte van jouw salaris, wordt echter bepaald door de inlenersbeloning.

Ja, je stuurt hiervoor een mail naar data@jamhoreca.nl met jouw naam en waar je werkzaam bent. Ook vermeld je hierin de naam van de opdrachtgever waar je werkzaam bent.

Nee, je werkt zolang de opdracht doorloopt exclusief voor de opdrachtgever waar je tewerkgesteld bent. Wij gaan je niet vragen om ergens anders te werken. Mocht er onverhoopt geen werk meer zijn bij jouw opdrachtgever en je wil bij ons in dienst blijven, dan kunnen wij wel samen voor jou op zoek gaan naar een andere passende job!

Het belangrijkste verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau zit hem in de werving van de werknemers. Bij payrolling zorgt het bedrijf waar je gaat werken zelf voor de werving en selectie van de nieuwe werknemer. Maar alles wat met het juridische werkgeverschap te maken heeft, zoals salaris, pensioen, premie- en belastingafdracht, wordt geregeld door het payrollbedrijf. De werkgever hoeft zich dan zelf niet met alle administratieve taken bezig te houden. Als je bijvoorbeeld ziek wordt, betaalt het payrollbedrijf je uren uit.

Backoffice

Stuur een e-mail naar data@jamhoreca.nl dat het ondertekenen niet lukt. Vermeld hierin ook jouw naam en waar je werkzaam bent. Wij gaan dan voor jou kijken wat er misgaat en lossen het op.

Stuur een e-mail naar data@jamhoreca.nl dat je niet kan inloggen en vermeld hierin jouw naam en waar je werkzaam bent. Wij zullen je dan een nieuwe inlog toesturen.

Stuur een e-mail naar data@jamhoreca.nl dat het ondertekenen van jouw contract niet lukt. Vermeld hierin ook jouw naam en waar je werkzaam bent. Wij nemen dan contact met jou op om te kijken wat we hieraan kunnen doen.

Uitbetaling

JAM! Is verplicht de inlenersbeloning toe te passen. Dit houdt in dat de hoogte van jouw loon bepaald wordt door de afspraken die er gelden binnen het bedrijf waar jij werkzaam bent.

Dit houdt in dat JAM! verplicht is om jou hetzelfde te betalen als medewerkers die dezelfde functie hebben en direct in dienst zijn bij jouw opdrachtgever. Inlenersbeloning is een term die voorkomt in de ABU cao voor uitzendkrachten. De inlenersbeloning is er op gericht dat de uitzendkracht hetzelfde salaris verdient en ook daadwerkelijk ontvangt als de overige personeelsleden van de inlener die dezelfde werkzaamheden uitvoeren en volgens de cao van de inlener worden betaald. Inlenersbeloning is wettelijk vastgelegd om het verschil in beloning tussen uitzendkrachten en personeel met rechtstreeks dienstverband tegen te gaan. Bekijk ons document voor meer informatie.

Dit is het minimumloon waar een werkende in Nederland recht op heeft. Het is een minimum bedrag per gewerkt uur. Deze vind je ook terug bovenaan jouw loonstrook. Als je het liever bij ons opvraagt, dan kan je een mail sturen naar data@jamhoreca.nl en wij laten je dan exact weten wat het minimumloon voor jou moet zijn.

Hiervoor kan je bellen naar onze salarisadministratie of je stuurt een e-mail naar data@jamhoreca.nl met daarin jouw probleem.

De datum van uitbetaling ligt aan de afspraken die hierover gemaakt zijn met jouw opdrachtgever. Indien je hier vragen over hebt, kan je deze ook altijd in een mail sturen naar data@jamhoreca.nl. Vermeld hierin duidelijk jouw naam en waar je werkzaam bent.

Ziekte, zwangerschap en verlof

Afhankelijk van hoe lang je uit de roulatie denkt te zijn, bepalen wij of we een ARBO arts inschakelen. Mocht je ziekte onverhoopt langer duren dan verwacht, dan zorgen wij altijd dat er binnen zes weken een afspraak met een bedrijfsarts is geweest.

Zodra jij je ziek meldt, is de eerste dag die je mist een wachtdag. De uren die je op deze dag mist worden niet uitbetaald.

De ziekte uitkering is volgens de ABU cao minimaal 91% van jouw loon. Indien je een oproepkracht bent, krijg je het gemiddelde over de afgelopen 13 weken. En indien je een arbeidsovereenkomst met vaste uren hebt, dan krijg je de uren die je door ziekte mist tegen 91% uitbetaald. Ook moet je rekening houden dat de eerste dag van ziekte een wachtdag is.  

Ja, zodra je zwanger bent meld je dit bij ons door een e-mail te sturen naar data@jamhoreca.nl. Wij nemen dan contact met je op en spreken het hele traject met je door.

Meld dit allereerst bij jouw opdrachtgever zodat zij hier rekening mee kunnen houden en eventueel vervanging kunnen inschakelen. Daarna stuur je een e-mail naar data@jamhoreca.nl met jouw naam en waar je werkzaam bent. Hierin geef je ook aan wanneer je weer verwacht aanwezig te zijn en welke dagen waarin je ingeroosterd stond hierdoor mist.

Beëindiging dienstverband

Geef dit eerst aan bij jouw opdrachtgever zodat zij op de hoogte zijn. Daarna stuur je een e-mail naar data@jamhoreca.nl met jouw naam, waar je werkzaam bent en per wanneer je wenst op te zeggen.

Privacy

JAM! vraagt enkel de noodzakelijke gegevens op die horen bij de vereisten als werkgever. Denk hierbij aan een kopie van jouw ID bewijs, jouw adres en burgerservicenummer. De gegevens komen in onze administratie en wij behandelen deze zoals van een werkgever verwacht wordt. Wij delen deze gegevens nooit met derden. 

Werkgever

Algemeen

Wanneer blijkt dat u handen te kort komt in uw zaak dan kan JAM! verzorgen dat deze open diensten worden opgevuld. Als aanvulling op onze administratieve services hebben wij een eigen poule met werknemers die we flexibel kunnen inzetten. Heeft u behoefte aan personeel voor een langere termijn? Dan kunnen wij ook werknemers werven en sollicitatierondes houden.

JAM! verzorgt op verzoek eventueel ook payroll in andere branches. Indien u een onderneming in een andere branche heeft, is het verstandig contact met ons op te nemen.

Wanneer u overstapt op de payroll services van JAM! nemen wij zowel bestaande als nieuw inkomende contracten van u over. Uw werknemers krijgen bij JAM! zonder problemen een nieuw contract dat het huidige contract vervangt. Dit betekent dat u eenvoudig ook uw huidige personeel kunt onderbrengen bij JAM!.

Met payroll van JAM! komt uw personeel juridisch gezien bij ons in dienst. Uw werknemers zullen voortaan door JAM! worden uitbetaald. Op het loonstrookje zien uw werknemers het JAM! logo. Op de werkvloer verandert er echter niets. U blijft geheel zelf verantwoordelijk voor de uitvoerende werkzaamheden.

JAM! kiest de betaalmomenten in overeenstemming met uw wensen. Standaard houden wij dezelfde betaalmomenten aan die uw organisatie altijd heeft gehanteerd of wenst te hanteren. De opties omvatten, bijvoorbeeld, wekelijks, vier wekelijks of maandelijkse verloning.

Wanneer uw werknemers in dienst komen bij JAM! wordt de ABU-cao van toepassing: de cao voor uitzendkrachten.

Wanneer een van uw werknemers ziek wordt, meldt de betreffende medewerker dit bij u en bij JAM!. Wij zijn verantwoordelijk voor het gehele beleid bij ziekte. In navolging van reguliere wet- en regelgeving, betalen wij uw werknemer gewoon door en begeleiden hem of haar bij re-integratie. U heeft hier dus geen enkel omkijken meer naar. En de kosten van doorbetaling komen voor onze rekening.

Payroll

De payroll services van JAM! zijn interessant voor iedere organisatie, ongeacht de grootte van het werknemersbestand. Met de payroll services van JAM! bent u verzekerd van de meest nauwkeurige afhandeling van al uw personeelszaken. U hoeft niet langer uw hoofd te breken over (veranderende) regel- en wetgeving omdat JAM! dit werk van u overneemt. Uiteraard worden uw werknemers altijd correct en op een vaste dag uitbetaald. Bij vragen en informatie naar services, kunt u altijd contact opnemen met uw persoonlijke contactpersoon bij JAM!.

Met payroll neemt JAM! het juridisch werkgeverschap van u over. Uw personeel komt bij ons op de loonlijst te staan. Bovendien nemen wij alle risico’s en administratieve verantwoordelijkheden van u over. Bij enkel het uitbesteden van de loonadministratie blijven risico’s en administratieve verantwoordelijkheden uw eigen werklast.

Met payroll neemt JAM! een deel van het werkgeverschap van u over. Uw werknemers komen bij ons op de loonlijst. Ondanks dat uw werknemers formeel bij JAM! in dienst zijn, werken zij alleen voor u. Dit is het grootste verschil in vergelijking met het inhuren van uitzendkrachten, die normaliter worden ingezet bij verschillende opdrachtgevers. Daarnaast blijft u zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van werknemers. Ook dit komt normaliter bij uitzendwerk voor de rekening van het uitzendbureau.

Payroll betekent het uitbesteden van het administratieve werkgeverschap. Dagelijks leidinggeven blijft dus gewoon uw verantwoordelijkheid. In de praktijk deelt u het werkgeverschap met JAM!. U blijft verantwoordelijk voor alle uitvoerende werkzaamheden; denk hierbij aan werving en selectie van personeel, begeleiding, training, inroosteren etc. Daarnaast dient u zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hier staat tegenover dat JAM! de administratieve taken binnen uw organisatie overneemt en al het nodige papierwerk verzorgt.

De omrekenfactor per gewerkt uur bestaat uit verschillende elementen. Het tarief is opgebouwd uit de reguliere werkgeverslasten, zoals het loon, premies en belastingen, vakantiedagen en vakantiegeld, en een reservering ter dekking van ziektekosten. Daarbovenop komt een marge voor JAM!.

JAM! hanteert een vaste omrekenfactor per gewerkt uur. Deze factor vormt een opslag ten opzichte van het brutoloon. De omrekenfactor dekt alle payrollkosten. Zo wordt u nooit geconfronteerd met een naheffing. Daar staat tegenover dat uw werkgeverskosten zullen dalen – in de meeste gevallen bespaart u tot zelfs 5%.

Zeker weten wat payroll voor uw organisatie kost? Of hoeveel kosten u kunt besparen? Doe dan de kostencheck of vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Met payroll neemt JAM! het juridisch werkgeverschap van u over. Uw werknemers komen wettelijk gezien bij JAM! in dienst. Zij staan dus bij ons op de loonlijst maar bij u op de werkvloer. Personeelsadministratie en gerelateerde risico’s en verantwoordelijkheden besteedt u uit aan JAM!.