Payroll wordt wettelijk gezien iets anders dan detachering. Op dit moment is er in de wet geen onderscheid tussen een payroll-arbeidsovereenkomst en een detacherings-arbeidsovereenkomst. Dit onderscheid komt er door de WAB wel en dus krijgt de payrollovereenkomst een aparte status. Het houdt in dat indien JAM! geen rol zou spelen in de allocatiefunctie – dat wil zeggen het samenbrengen van vraag naar en aanbod van arbeid – onze medewerkers volgend jaar uitgesloten worden van de ABU cao. De consequenties hiervan zouden zijn:
• Een regulier ketenbeding van contracten. Dus na maximaal drie jaar of drie contracten heeft een medewerker recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
• Bij een payrollovereenkomst geldt er geen uitsluiting van loon meer gedurende de eerste 1,5 jaar (Fase A). Hierdoor dien je dan alle contracturen uit te betalen zolang het contract loopt. Bij een detacheringsovereenkomst blijft dit zoals het is.
JAM! zal middels MyJAM! ook een nog actievere rol gaan spelen in de allocatiefunctie, waardoor onze medewerkers ook volgend jaar onder de ABU cao werkzaam kunnen blijven. In MyJAM! komt de mogelijkheid om vacatures te delen en met geïnteresseerde kandidaten te matchen. Zo zal er bij de start van een nieuwe medewerker een payrollovereenkomst of een detacheringsovereenkomst ontstaan. De keuze hierbij is aan jou. Uiteraard adviseert jouw HR Manager binnen JAM! je uitgebreid over alle voor- en nadelen.