Huurkorting horeca tijdens corona op basis van omzetdaling - JAM! Horeca
BLOG.
huurkorting

Huurkorting horeca tijdens corona op basis van omzetdaling

Een hotel in Amsterdam krijgt tijdelijk een flinke huurkorting. Zo luidde de uitspraak van de rechtbank eind vorige week in Amsterdam. Hotel V stapte naar de rechter vanwege de gedaalde omzet. Het interessante aan de uitspraak? De korting werd gelinkt aan een formule op basis van deze omzetdaling.

Formule bepaalt huurkorting

Eind januari besloot de rechtbank in Den Haag al dat een Haags café nog maar de helft van de huur hoefde te betalen tijdens de lockdown. Het was de eerste uitvoerige uitspraak deed over huurvermindering. De daaropvolgende uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter is uniek door de formule die wordt toegepast om de korting te berekenen. Jeroen Brinkman, contactpersoon bij onze advocaten van Poelmann van den Broek, schreef er al een artikel over. De formule is als volgt: als de omzet in 2020 100% gedaald is ten opzichte van de omzet in 2019, dan daalt de huurprijs met 50%. Voor Hotel V was er een omzetdaling van 75%, waardoor de huurkorting op 37,5% uitkomt.

Veel horecazaken hebben in 2020 een aanzienlijke omzetdaling gehad ten opzichte van 2019

Huurkorting bekeken per situatie

De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank richt zich uitsluitend op Hotel V. Jeroen Brinkman vraagt zich af of hiermee een trend is gestart: ‘Wordt deze uitspraak gevolgd door andere rechters, dan biedt het huurders houvast.’ Alertheid is hier wel van belang, omdat elk specifiek geval natuurlijk anders wordt behandeld. Een horecazaak heeft nu dus niet automatisch recht op huurkorting. Heb je hier meer vragen over? Neem dan contact op met Jeroen Brinkman.

JAM! tijdens de horecasluiting

Ben je benieuwd hoe het onze klanten vergaat in deze tijd? Eerder deelden we al een artikel over een volle zaak na de horecasluiting. Bovendien opende onze klant Wijmpje Beukers pasgeleden een nieuw restaurant. Houd onze nieuwspagina en social media kanalen (FacebookLinkedInInstagram) in de gaten voor meer updates.