BLOG.

Doe mij maar een lockdown light | Column

‘Yes!’ roept een klein stemmetje achter in mijn hoofd. Deze nieuwe lockdown light betekent dat ik nu elke dag kan uitslapen. Heerlijk, vooral nu de dagen korter worden en het kwik aanzienlijk daalt. Stiekem even bijkomen van de hectiek van de afgelopen maanden.

Tot ik de volgende dag in mijn keuken bij STEK sta en om me heen kijk naar de leegte. Het is zo stil in de zaak dat ik mij begin te ergeren aan het geluid van de afzuiger. Het terras, met onze twee prachtige, net aangeschafte parasols met heaters, staat er lusteloos bij. Het weer lijkt met mij mee te voelen; het miezert zachtjes en het waait hard. Het besef komt al snel. Deze lockdown is zo licht nog niet. Niet voor de horeca. De gevolgen van het sluiten van onze deuren zijn desastreus voor mijn bazen als ondernemers en werkgevers. Ik schaam mij al snel voor het missen van mijn volgende fooi.

En niet alleen zij als ondernemers worden geraakt. Een paar dagen geleden nog vroeg mijn souschef onzeker of hij wel doorbetaald wordt. Bovendien sluiten veel restaurants en cafés hun deuren helemaal; zij doen niet aan take-away.

column lockdown light Sacha

Het is frustrerend: het ging de afgelopen periode juist zo goed. Er kwamen veel gasten over de vloer, het toerisme trok weer aan en de sfeer was ontspannen ondanks de vele voorzorgsmaatregelen. Te ontspannen, zo blijkt nu. Het uitslapen gaat ook niet zoals gepland. Piekerend over het volgende take-away menu en de onzekerheid rondom de duur van deze situatie, spring ik nu meestal vroeg uit bed.

Gelukkig creëert de horeca een bepaald soort flexibel mens. Wij passen ons snel aan een gegeven situatie aan. Zo was de ‘STEK Deli’ binnen twee dagen ready for business. De website en het rooster werd aangepast en wij stonden met zijn allen vol positiviteit te koken, te schrobben en te poetsen.

Lieve vaste gasten steken ons dagelijks een hart onder de riem door onze koffietjes en befaamde STEK tosti’s af te halen. Ook stromen de bestellingen voor ons driegangen Date Night menu langzaam maar zeker binnen. Dat een hele middag een paar kilo aan plastic bakjes bestickeren voor alle take-aways vrijwel niks te maken heeft met onze gebruikelijke werkzaamheden – gasten bedienen en in de watten leggen met zorgvuldig opgemaakte borden en zojuist bereid eten – nemen wij nu maar even voor lief.

column lockdown light Sacha

Het terras staat er ook iets vrolijker bij. Een van de felgekleurde parasols staat nu dagelijks open om langslopende mensen te begroeten. Op onze take-away bar staat een flesje desinfecterende gel verscholen tussen de takken van een gezellige plant, en onze ramen zijn beklad met levendige teksten en QR-codes met het afhaalmenu. Ik voel mij optimistisch.