Bistrobar Berlin en Bankoh serveren exclusief vijfgangendiner in Nijmeegse Papierfabriek - JAM! Horeca
BLOG.

Bistrobar Berlin en Bankoh serveren exclusief vijfgangendiner in Nijmeegse Papierfabriek

Vanaf 20 juli gaat het van start: het grootste pop-up restaurant dat Nijmegen ooit gekend heeft. Evenementenorganisator Bas Berden van 024 Events sloeg de handen ineen met de eigenaresse van de voormalige Papierfabriek, Chantal Peters. Het resultaat? Zes verschillende Nijmeegse restaurants nemen elk één of twee weken het roer over om honderd gasten op gepaste afstand te serveren onder de titel Proefdruk Nijmegen. Te beginnen met Bistrobar Bankoh en Bistrobar Berlin, die onder leiding staan van JAM!’s klant Frank Goossens. Chef Fedor Kok geeft de culinaire invulling aan het menu, dat tot en met 2 augustus op de kaart staat. ‘We willen the best of both worlds, met vijfgangendiners voor vijf tientjes,’ aldus Frank.

papierfabriek pop-up
Nu staat er nog maar één tafel, maar na dit weekend staat de Ibishal van de Papierfabriek helemaal vol. Foto door Van Leth Photography

Vorig jaar Red Bull Challenge, nu pop-up restaurant

Afgelopen jaar diende de Papierfabriek nog als de locatie voor een spectaculaire BMX-wedstrijd van Red Bull. Nu gaat de Ibishal van de Papierfabriek binnen een mum van tijd omgetoverd worden tot keuken én dinerzaal in één. Waar gisteren de opbouw van Proefdruk begon, wordt het pop-up restaurant op maandag 20 juli al officieel geopend door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Dat de pop-up begint in de week waarin normaal gesproken de Nijmeegse Vierdaagse plaatsvindt, is een mooie troost voor alle thuisblijvers.

Het is een bewuste keuze voor Frank Goossens het spits af te bijten bij de pop-up: ‘Ik wil echt graag meehelpen om dit concept neer te zetten. Het is veel geregel, maar dat is het waard. Proefdruk heeft toekomstpotentieel, want de setting en locatie zijn top.’ Bovendien is het een goede manier om meer gasten te serveren. De restaurantervaring van Frank en zijn compagnon Thijs hebben hen hierin geen windeieren gelegd; door hun achtergrond adviseerden ze 024 Events al over logistieke zaken zoals reserveringssystemen. De keuken van Proefdruk staat de komende twee weken onder het gezag van Walter Spruit, die ook al vanaf dag één mee heeft gedacht over Bistrobar Berlin en Bankoh zelf.

papierfabriek pop-up
De spareribs van Bistrobar Berlin zien er al spectaculair uit op het vuur

Vijf gangen in Bankoh- én Berlin-stijl

Door de coronamaatregelen kunnen er natuurlijk minder mensen bij Bistrobar Bankoh en Bistrobar Berlin terecht, maar dat mag de pret niet drukken. ‘Het gaat de afgelopen weken weer ontzettend hard bij onze twee restaurants, en dat hadden we niet kunnen dromen. Het is daarom extra leuk om bij Proefdruk een combinatie van onze twee keukens te serveren,’ laat Frank weten. Dit resulteert in vijf gangen met Aziatische Bankoh-fusion, gevolgd door Berlin-gerechten zonder opsmuk. Het tipje van de sluier? De welbefaamde spareribs van Bistrobar Berlin zullen zeker een acte de présence geven. De reserveringen voor de komende twee weken lopen alvast storm; de avonden zijn al voor driekwart gereserveerd.

papierfabriek pop-up
De Renato’s-pizza’s die furore maken in Amsterdam en Den Haag, komen nu ook naar Nijmegen

Renato’s Pizzeria maakt Nijmeegse start

De eerste editie van Proefdruk Nijmegen wordt afgesloten door een andere klant van ons: Renato’s Pizzeria. Onder leiding van Freek Schraa en Kim Lakho opent de zesde locatie van de Renato’s-familie in september vlak naast het Keizer Karelplein. Samen met Jaap Baarends en Selmar de Roo, de neef van Kim, nemen de ondernemers het voormalige restaurant van Kim’s oom over. Door van 14 tot en met 20 september hun klassieke Romeinse pizza’s in de Papierfabriek te serveren, zetten Schraa en Lakho meteen hun stempel op de Nijmeegse culinaire kaart. ‘De pop-up valt samen met de opening van onze nieuwe pizzeria op de Graafseweg, waardoor we iedereen meteen kennis kunnen laten maken met Renato’s. Zelf hebben Kim en ik allebei twee jaar in Nijmegen gewoond, waardoor het extra leuk is om na Amsterdam en Den Haag in deze stad een zaak te openen,’ aldus Freek. Het geheim zit ‘m in de kundigheid en de goede ingrediënten; elke pizza wordt bereid met een huisgemaakte tomatensaus naar geheim recept en kakelverse buffelmozzarella.

De reserveringen voor Proefdruk Nijmegen zijn al gestart. Hier kun je alle deelnemende restaurants bekijken en je eigen plek voor de pop-up reserveren.