BAK en Ron Gastrobar staan symbool voor Amsterdamse culinaire revolutie - JAM! Horeca
BLOG.
ron gastrobar bak beste restaurants

BAK en Ron Gastrobar staan symbool voor Amsterdamse culinaire revolutie

Afgelopen week maakte het Amerikaanse food & dining network Eater.com een overzees uitstapje met hun lijst van de 38 essentiële Amsterdamse restaurants. Van haring en hangop tot broccoli, lavas, Oostindische kers en gepekelde eidooier – deze eetgelegenheden vatten zowel de tijdloze als moderne Nederlandse keuken samen. Maar liefst twee (!) van onze relaties worden aanbevolen door culinair recensent Elizabeth Auerbach: BAK restaurant en Ron Gastrobar. Wat de restaurants zo speciaal maakt? Het zijn ‘geweldige casual spots waar je de moderne Nederlandse keuken kan ervaren (…), wat de culinaire revolutie ontzettend toegankelijk maakt voor locals en bezoekers’. Casual, maar op topniveau; het klinkt als de essentie van de Amsterdamse fine dining.

Het interieur van BAK restaurant

‘Seasonality, creativity, and simplicity’

De geografisch ingedeelde lijst bijt het spits af met BAK restaurant. Recensente Auerbach – die in haar Instagram-bio zegt altijd voor haar eigen eten te betalen – roemt de ‘seasonality, creativity, and simplicity’ die volgens haar het hart van de keuken van BAK vormen. De charmante locatie direct aan het IJ biedt het juiste panorama voor een op groenten gefocust menu, dat samengesteld is door chef Benny Blisto en dagelijks wisselt. De wijnkaart is creatief én uitgebreid, waardoor je een selectie hebt van gouwe ouwe exemplaren en obscure parels. Met een score van 16/20 Gault Millau punten heeft BAK logischerwijs ook buiten Amsterdam al furore gemaakt. Onlangs vierde het restaurant hun zesde verjaardag en staat hun nieuwe restaurant BAMBINO Bar op de Vijzelgracht op het punt om te openen. Hier hebben we het laatste woord nog lang niet over gehoord.

Het menu van BAK wisselt continu: dit mooie gerecht bestaat uit mosselen, groene aardbei, koolrabi en lavas

Maximaal vier ingrediënten

In 2013 lanceerde Ron Blaauw zijn restaurant Ron Gastrobar opnieuw en daarmee stond hij zijn twee Michelinsterren bewust af. Elisabeth Auerbach roemt de keuze om ‘unfussy food in a definitely relaxed environment’ te serveren: alle gerechten van chef Bas Brouns bestaan namelijk uit maximaal vier ingrediënten. Haar aanrader zijn de dry aged steaks van de barbecue – volgens haar behoren ze tot ‘some of the best in town’. Bovendien zijn de botloze spareribs met huisgemaakte sambal niet aan te slepen. Uiteraard is er ook een vegetarisch menu met een Ron Gastrobar ‘surprise ei’ als afsluiter van het zesgangendiner! Wat dat eitje inhoudt? Dat blijft een goed bewaard geheim. Het is geen verrassing dat Ron Gastrobar binnen een jaar na de heropening wederom een Michelinster kreeg. Lees hier hoe de samenwerking tussen JAM! en Ron Blaauw tot stand is gekomen.

Döner en haring horen er ook bij

Als je Amsterdam roept, komt daar in één adem natuurlijk de Hollandse nieuwe en durum döner met een flinke dot knoflooksaus achteraan. Vandaar dat Eater.com ook hiervoor een aantal tips voor heeft. Daarnaast is er in de lijst een eervolle vermelding voor de Foodhallen, waar onze klanten Renato’s en Fento een stand hebben! Benieuwd naar alle aanbevelingen? Die kun je hier lezen.

ron gastrobar bak beste restaurants
Ron Gastrobar is bedekt in een prachtige permanente bloemenzee, vlak naast het Vondelpark

Volg je ons al?

Inmiddels doet JAM! de HR voor 175 klanten, van snackbar tot Michelinsterrestaurant. Ben je benieuwd welke horecagelegenheden zich nog meer bij JAM! hebben aangesloten? Bekijk dan onze klantcases, volg onze social media pagina’s (FacebookInstagramLinkedIn) en vergeet vooral niet onze blog-pagina te checken. Hier zetten we geregeld onze klanten in het zonnetje!